Matematik i naturen – en sjov og lærerig sommerferieleg

Sommerferie er for mange lig med aktiviteter udenfor. Hvad enten det er en lang tur langs vandet eller i skoven, […]

Image
Emilie Høyrup 30-06-2017
Image

Sommerferie er for mange lig med aktiviteter udenfor. Hvad enten det er en lang tur langs vandet eller i skoven, kan man sagtens kombinere det med lidt matematik. For selvom man har fri, behøver skolen ikke at falde helt i baggrunden: Vi giver jer her en hyggelig matematik-leg, som I kan lege udenfor:

Brøker i naturen

Denne leg er en øvelse i at arbejde aktivt med at finde og diskutere matematik. Flere børn kan sagtens deltage, så tag endelig en søskende eller ven i hånden og gå udenfor. Formålet er at give børnene en forståelse for brugen af deres teoretiske viden. I uderummet har børnene mulighed for at koble denne viden til virkeligheden og virkelige ting. Det vil i det lange løb medvirke til, at emnet bliver nemmere at huske i fremtiden. Ydermere er det en sjov aktivitet for hele familien, der kombinerer ferie og lidt skole. De arbejder konkret med at anvende matematiske udtryk til at beskrive deres omgivelser. Det lyder måske en smule tørt, men er I alligevel ude og gå, er det en god øvelse. Det er en god idé at have arbejdet en smule med brøker, før I begynder, så børnene har et generelt kendskab til, hvad en brøk er, og hvordan den skrives.

Sådan gør I

Start hjemme, f.eks. i køkkenet, med at tage 4 tallerkner ud af skabet; to store og to små. Forklar herefter, hvorfor brøken for de små tallerkner i dette tilfælde er 2/4, da der er 4 tallerkner, hvoraf to er små. I kan ligeledes gennemgå, hvordan denne brøk kan forkortes til ½, som er en ægte brøk, da den ikke kan forkortes yderligere.

Herefter kan I gå ud, og du kan lade børnene finde brøker på egen hånd. Her giver vi et eksempel; Hvilken brøk ser du her?  

Vi ser fx 2/8, da der er 8 brædder og 2 brædder er grønne. Dette kan ligeledes forkortes til 1/4, som er en ægte brøk.

Lad os give et eksempel mere: Hvilken brøk ser du i denne dør?

Vi ser fx 3/8, da der er 8 firkanter i alt, og 3 af dem ikke har ruder.   

Dette er bare et par eksempler, og der er uden tvivl mange flere, når I først kommer ud af døren – så gå en tur i skoven, langs vandet eller inde i byen. Der er nemlig matematik i alt!

Rigtig god fornøjelse med brøkerne og naturen!

Del artiklen

Skriv et svar

Du vil måske også synes om