Pause og planlægning

Af Ruben Samuel Sørensen 16-06-2016
Pause og planlægning

Du sidder midt i læsningen op til din mundtlige dansk eksamen. Du er presset, og du syntes efterhånden ikke, at du kan læse mere. Du har siddet de fleste dage i læseferien fra morgen til aften med næsen i dine bøger. Du savner dine venner. Du savner endda dit arbejde, særligt dine kollegaer. Hele dit liv drejer sig om eksamen. Din motivation til at læse og studere mere, er at finde på et lille sted efterhånden. Men din eksamensdato kommer snigende, og du føler dig på ingen måde klar.

Kan du nikke genkendende til dette scenarie? Katastrofetanker som: ”Så kan det f***** også være lige meget”. Inderst inde syntes du ikke, at det var lige meget, hvordan det går til den eksamen. Men hvad kan så få din motivation tilbage igen? Hvad kan få dig tilbage på sporet?

Jeg vil anbefale dig at følge mine to P’er: Pause og planlægning.

Kort pause

Ingen kan sidde en hel dag og lave noget konstruktivt. Det er videnskabeligt bevist, at de fleste kun kan koncentrere sig intensivt i op til 45 min ad gangen. Så min hovedregel i eksamensperioder hedder afhængig af, hvor godt det går i eksamenslæsningen, at jeg holder en kort pause hver 45.-60. minut. Med kort mener jeg 5-10 min. Husk også at holde pause til frokost, gerne minimum 30 min., da hjernen har brug for energi for at fungere optimalt!

Tidspunkt for læsning

Beslut dig for hvornår du starter med at læse på dagen, og hvornår du slutter. Nogle arbejder bedst om dagen, andre om eftermiddagen og andre igen om aftenen. Planlæg din læsetid ud fra hvornår du arbejder bedst. Det nytter jo ikke noget, hvis du sætter dig for at læse fra kl. 6:00 om morgenen, hvis du ikke er vågen og klar i hovedet før kl. 10:00.

Sted for læsning

Der er mange ting, der kan forstyrre din koncentration derhjemme. Jeg nævner i flæng: dit tv, din telefon, et fyldt køleskab osv.

Dine klassekammerater sidder også i eksamensperiode, så aftal med dine venner at I mødes på gymnasiet og læser der. Det giver mulighed for færre distraktioner, og I kan motivere hinanden til at læse. Desuden har du også nogen at holde en kort pause med. Der er en ulempe ved at læse med dine venner, nemlig at I hygger jer sammen. I begynder sikkert at snakke om alt det, I skal, når eksamensperioden er færdig. Byture er et oplagt emne. Jeg taler af erfaring: Byture under en læseperiode er en rigtig dårlig idé. Så et sidste råd her fra: udskyd byturen til efter endt eksamensperiode, giv den eksamen en skalle og se frem til den bytur, når du er kørt sur i eksamenslæsningen.

Held og lykke derude! Jeg tror på jer!

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere
Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere

Det er en helt særlig dag i Danmark! Vi fejrer nemlig en række mennesker, som gør en helt speciel in...

Ruben Samuel Sørensen 05-10-2019
Sådan oversætter du et ord på 2 sekunder!
Sådan oversætter du et ord på 2 sekunder!

Kender du det, når du læser en artikel og støder på et ord du ikke forstår, men ikke kan overskue at...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2016
Hvad er forskellen på kvote 1 og 2?
Hvad er forskellen på kvote 1 og 2?

Der kan være mange årsager til, at man ikke har fået det karaktergennemsnit, som man havde håbet på....

Ruben Samuel Sørensen 24-06-2016
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90