Redegørelse og tekstforståelse – sådan griber du redegørelsen an

Der er mange fag, hvor man skal foretage en redegørelse af en tekst. I dansk og samfundsfag skal man ofte […]

Image
Jonas Larsen 22-03-2017
Image

Der er mange fag, hvor man skal foretage en redegørelse af en tekst. I dansk og samfundsfag skal man ofte redegøre for, hvad en bestemt person mener om et bestemt emne.

Opgavebeskrivelsen kan f.eks. lyde “Redegør for Hans Hansens synspunkt i artikel 2”. En redegørelse går generelt set ud på at forklare, hvad en given person mener eller at fortælle basalt om et eller andet emne.

I dette blogindlæg vil jeg vise dig, hvordan du helt præcist griber en redegørelse an trin for trin:

  1. Læs teksten og forstå den

Du behøver ikke forstå, hvad vedkommende præcist mener endnu, men sørg for at læse teksten og danne dig et billede af, hvad den generelt set handler om.

  1. Find synspunkterne

Nu skal du til den svære del: Du skal finde ud af, hvad vedkommende mener og har af holdninger. Det gør du ved at læse teksten og se argumenterne. Ofte vil der ikke stå direkte “Jeg mener…”, og derfor skal du læse mellem linjerne. Hvis forfatteren f.eks. skriver “Abort er i sig selv uansvarligt, men…” Så skal du læse det som om, at vedkommende er imod abort. Man er nødt til at tolke en lille smule på det, man læser, men selvfølgelig ikke for meget.

  1. Præsentér person og artikel

Når du skal redegøre for en tekst, så skal du altid starte med at præsentere personen og artiklen. Jeg opstiller her en række spørgsmål, der kan hjælpe dig:

  • Hvilken slags artikel er det?
  • Hvilken avis er den skrevet i?
  • Hvem er forfatteren?
  • Hvad har vedkommende af uddannelsesmæssig baggrund inden for emnet?
  • Hvad vil vedkommende gerne frem til?
  1. Design det pænt og stil det struktureret op.

Sørg for at stille din redegørelse ordentligt op, så du ikke bare laver korte opremsninger, men i stedet laver hele og flotte sætninger. F.eks.: “Artiklen “Sådan redegør du for en tekst”, 2017, er udgivet af GoKarakters Blog, og er forfattet af underviser, Jonas Larsen..”. Det er mange måder at gøre det på, og dette er blot en af dem.

Så er du færdig! Husk, du skal prøve at fremstille pointerne så objektivt som muligt. Du skal ikke kritisere forfatterens holdninger eller erklære dig hverken enig eller uenig.

Del artiklen

Skriv et svar

Du vil måske også synes om